A view as nice as the house Couple can gaze across the valley to Towson skyline

Dream Home

April 06, 1997|By DeWitt Bliss | DeWitt Bliss,SPECIAL TO THE SUN

After living in a split-level home in Parkville, Bryan and Bonnie Mooney knew they wanted a contemporary interior.

But when they moved two years ago into their Cromwell Valley home, they got more than just that. They got the view.

Their home, perched on a wooded hill above Cromwell Bridge Road, has a view that extends across parkland to the hills of the Loch Raven watershed and finishes with vistas of the Towson skyline.

The brick front is Colonial in style, but, upon entering, one immediately sees that "it is oriented to the rear, because of the view," said Bryan, who owns a marketing consulting and Web site design business.

He also made a point to show that the front windows have curtains, but the rear windows are bare. This allows an unobstructed view down the hillside on their 3-acre lot and across the valley.

"The seasons are an enjoyable part," said Bonnie, a national account manager for a pharmaceutical company. She and her husband marvel at the scenic dogwoods, wild azaleas and the wildflowers of spring and, months later, the autumn colors of the trees on the ridge across the valley.

They also cited the foxes, eagles, hawks, falcons and other wildlife they have seen from their home, especially when they are out on their two-level deck. In addition to the deck, the rear of the house has 20 windows that were not in the original plans. There are cascades of windows on both sides of the fireplace in the two-story family room. And the breakfast area in the kitchen has a wall of windows peering to the woods.

The kitchen also has a cooking island with an electric stove top that can be converted to an indoor grill.

Downstairs are a den and a bathroom and, on either side of the front hall, a sunken living room and a formal dining room.

At the sides of the front door are decorative etched glass panels that reproduce the work of architect Frank Lloyd Wright.

The living room and dining room furniture also are reminiscent of Wright's work, and several reproductions of glass and architectural details he designed are included in the decoration of the first floor.

Bonnie said their interest in the work of the architect probably goes back to an art class she took at Towson State University, but that they have visited studios of the architect and buildings ,, he designed.

This interest also led them to replace all the banisters in the home with short walls topped by teak boards that serve as railings. The bottom of an opening between the kitchen and the family room was also finished with teak.

The couple said they wanted the openness of a contemporary floor plan and the light given by the windows. The house maintains a neutral tone with walls an off-white and the floors carpeted in a light tan. They added built-in direct and indirect light fixtures to the original design.

Upstairs are four bedrooms, one used as a second den and another as an exercise room, and two baths.

The master bedroom suite includes a sitting area and a bath with a Jacuzzi sitting in a corner under windows that look out over the parkland toward Towson.

Pub Date: 4/06/97

Baltimore Sun Articles
Please note the green-lined linked article text has been applied commercially without any involvement from our newsroom editors, reporters or any other editorial staff.